Mat och vin

Briam med Triade

En favoriträtt hos oss är Briam, en grekisk grönsaksrätt med kyckling. Passar lika bra en ljummen sommarkväll vid bryggan som på vintern, då inramad av en brasa och levande ljus.
 
Här kommer receptet på
BRIAM
4 personer

4 stora potatisar
1-2 gula lökar
2 små zucchini
1 aubergine
4 stora tomater
3-4 vitlöksklyftor
1 dl olivolja
havssalt, svartpeppar
ca 2 msk färsk oregano och basilika
4 kyclingfiléer eller kycklingklubbor

Marinad
2 msk olivolja
saften av 1 citron
2 tsk oregano
2 tsk havssalt
1/2 tsk svartpeppar

Sätt ugnen på 225 grader.
Gör marinaden och marinera kycklingen några timmar, minst en timme.
Skiva grönsakerna, skär tomaterna i större bitar. Varva allt i en långpanna och pressa över vitlöken. Ringla över olivolja och krydda. Tillaga i ugnen i ca 20 minuter. Lägg på den marinerade kycklingen och tillaga ytterligare 20 minuter tills kycklingen är genomstekt.
Smaklig måltid!!

Till Briam passar vårt österrikiska rödvin Triade jättebra.

Oxfilé med smakrik sås

Att steka en oxfilé är inte så svårt, men här kommer ett recept på en fantastisk sås till den.
Sås för 4 personer:
2 msk hackad gul lök
100gr champinjoner
1/2-1 tsk krossad svartpeppar
4 msk oliver i halvor
4 msk strimlad pimiento
4 msk konc. buljong
Lite grädde, soja och ev. konjak att bränna av med
(2 msk syltad ingefära)
Fräs lök och champinjoner. Blanda ner övriga ingredienser. Späd med sky, buljong och grädde, smaka av med soja. Låt såsen koka ihop, lägg tillbaka de stekta fileérna i såsen och låt alltsammans bli genomvarmt.
Bränn ev. av med konjak.

Till detta passar Kerschbaums David´s Show Reserve eller Cabernet  Sauvignon alldeles utmärkt