Brunello di Montalcino

Brunello di Montalcino 2009

Vingården La Fornace är en liten familjeägd gård på cirka 4,5 hektar. Odlingen sker med stor respekt för naturen och druvorna handplockas. Årsproduktionen ligger på 20 000 flaskor.Vår Brunello lagras tre år på ekfat. Den görs på druvan Sangiovese som här i distriktet Montalcino ger fylliga, smakrika viner med hög alkoholhalt. Helt enkelt ljuvligt goda till en köttbit eller gryta.

Vinet är gott att dricka redan nu men kan lagras i upp till 10 år.

Brunello di Montalcino Riserva 2008

Vissa år när klimatet är särskilt gynnsamt produceras Brunello riserva. Här är druvorna speciellt utvalda, och sedan ligger vinet fyra år på ekfat på vingården La Fornace (se ovan) innan det tappas på flaska. Som i den "vanliga" Brunellon är det druvan Sangiovese som gäller. Riservan är ett mycket stort och smakrikt vin, som naturligtvis passar utmärkt ihop med rött kött men även kan njutas i ensamt majestät.

Vår 2008 är ännu bara i början av sin utveckling. Det smakar gott redan nu, men kan med fördel lagras i ytterligare 10-15 år.